
The CFTC’s staff has answered a practical question for derivatives firms: can an investment of customer funds take tokenized form, and can required records live on a blockchain? In a September 24 update, three agency divisions said those approaches can fit within existing rules, but only if firms meet the same asset, custody and recordkeeping obligations that apply without the technology.
The four new answers, Q12–Q15 in the updated crypto and blockchain FAQ, come from the CFTC’s Market Participants, Market Oversight, and Clearing and Risk divisions. They are staff views, not a Commission vote, a rule change or approval of a particular token or network.
Which tokenized investments could hold customer funds?
Q12 addresses futures commission merchants (FCMs) and derivatives clearing organizations (DCOs) investing customer funds under Regulation 1.25. A tokenized version may be used only if the firm can show that the underlying investment is already eligible; token holders have the same or functionally equivalent legal and economic rights; all applicable Regulation 1.25 conditions are met, including limits on liquidity, concentration, maturity and instrument features; and the token is held at an acceptable depository.
For an eligible tokenized government money-market fund, the staff also expect the custodian’s written acknowledgment under Regulation 1.26(b). The token’s format therefore does not replace the usual analysis of what the customer funds are invested in, what rights the holder has or where the position is held.
The boundary matters for stablecoins. Q4 of the same FAQ says an FCM may not invest customer funds in payment stablecoins. The new answer about tokenized forms of permitted investments does not reverse that position.
What changes for blockchain records?
Q13 and Q14 say the divisions would not object to covered entities using blockchain or distributed-ledger technology for records governed by Regulations 1.31 and 45.2, respectively, if the entities fully satisfy those rules. The FAQ emphasizes controls for authenticity and reliability, along with review through the firm’s risk-management processes.
Nor does the staff require an offchain copy solely because a firm uses a blockchain, according to Q15. That is a narrow point about storage format, not an exemption from retaining or producing the record. For records on a public, permissionless network, a firm should be able to keep and produce them even if the network or a block explorer is unavailable, and make them accessible for Commission inspection.
The questions leave implementation to the covered firm: it must be able to demonstrate compliance in practice. The underlying recordkeeping duties remain in force whether the record is stored on a distributed ledger or in another system.
What the FAQ does not settle
The September answers clarify how the staff reads existing, technology-neutral obligations. The FAQ itself says it creates no enforceable rights, no no-action position and no new binding rules, and that its views may not represent the Commission or other divisions. It identifies no firm that has adopted these approaches and does not determine which specific tokenized instruments will qualify.
That distinction also separates this update from the CFTC’s other recent crypto steps, which concerned a preliminary rulemaking review and a separate passive-software staff letter. The next useful evidence will be whether firms can demonstrate the required investment rights, custody and resilient record access—and whether the Commission later formalizes the staff’s position.
Investment disclaimer: This article is provided for general information only and does not constitute investment, financial, legal or tax advice. Digital assets are volatile, and all investment decisions and their consequences are your own responsibility.